RÖFIX CalceClima® - Prijatna klima prostora

Prijatna klima počinje s odabirom pravih materijala!

Prirodno i zdravo stanovanje bez rasipanja resursa i pritom bez odricanja udobnosti i kvalitete stanovanja, stajalište je koje odgovara želji mnogih investitora, projektanata, izvođača. Svesno postupanje s prirodnim resursima i odabir zdravih i ekološki proizvedenih građevinskih materijala je postalo jako važno. Takvi građevinski proizvodi prikladni su za zahtevnu stanogradnju orijentisanu prirodnim i trajnim vrednostima.

RÖFIX ovaj cilj postiže širokim asortimanom sistema ekoloških žbuka. Za potrebe ekološke stanogradnje na raspolaganju stoje žbuke i boje certificirane prema kriterijumima građevinske biologije, koje odgovaraju priznatim ekološkim referentnim vrednostima građevinskih materijala.

Žbuke, uz estetski pečat prostoru, imaju i zaštitnu ulogu u prostoru. Uz građevinskotehničke zadaće kao što su stabilnost, požarna i zvučna zaštita, tu spada i stvaranje temelja za zdraviju i prijatnu mikroklimu u prostoru.

Proizvodi RÖFIX CalceClima® krečni malteri na bazi prirodnog hidrauličnog kreča prema EN 459-1, pružaju mnoge građevinskobiološke i ekološke prednosti. Proizvodi iz linije CalceClima® poseduju Natureplus i ANAB ateste. Ove nezavisne oznake kvalitete potrošačima jamče da građevinski proizvod nije štetan ni po ljudsko zdravlje ni za okolinu. RÖFIX CalceClima® deluje kao prirodno baktericidno i fungicidno sredstvo i razgrađuje štetne tvari.

Proizvodi RÖFIX CalceClima® posebno se ističu prema svojim svojstvima za zdravu gradnju i stanovanje:

 • Čiste mineralne, prirodne sirovine
 • Jako visoka paropropusnost (vidi grafički prikaz)
 • Visoka regulacija vlažnosti vazduha i razgradnja štetnih tvari u unutrašnjim prostorima (vidi grafički prikaz s mernim vrednostima)
 • Reguliranje klime prostora
 • Izvrsni u pogledu građevinske biologije

PREDNOSTI proizvoda RÖFIX CalceClima®:

 • Materijali na prirodnoj bazi
 • Atestirani proces proizvodnje (natureplus®)
 • Jednostavnost ugradnje
 • Ionizacija, prijatna klima
 • Tradicionalni proizvod
 • Bez cementa

Sistem ekoloških maltera

Ugradnja RÖFIX CalceClima® sistema unutrašnjih maltera

RÖFIX CalceClima® Krečni špric nanosi se na mineralne, srednje upojne podloge po celoj površini – ručno ili mašinski – u debljini nanosa od najmanje 3 mm. Veće praznine, kao fugne ili rupe, prethodno zatvoriti prikladnim materijalom. Grube neravnine prethodno izravnati pomoću prikladnog maltera za izravnavanje, npr. RÖFIX Renoplus®. Kod neupojnih i glatkih podloga, kao što su betonske površine, nanosi se RÖFIX Renoplus® kao vezivni most. Nakon toga se „sveže u sveže“ nanosi podložni malter.

RÖFIX CalceClima® Ambiente, podložni malter, nanosi se (ručno ili mašinski) nakon 3 dana stajanja od prethodno ugrađenog krečnog šprica, u debljini nanosa od najmanje 15 mm. Za mašinsku su ugradnju prikladni uobičajene mašine za fini malter. Kako bi se prilikom mašinskog nanošenja postiglo optimalno špricanje materijala i sprečilo stvaranje izbočina, podložni se malter nanosi vodoravnim pokretima odozgo prema dolje. Pri tome treba obratiti pozornost na ispravnu nameštenost mlaza za špricanje.

Malter se nakon nanošenja ravna, pomoću aluminijske H-letve. Za vrijeme procesa vezivanja prostor odgovarajuće prozračiti, te zaštititi od mraza i promaje.

Nakon vremena vezivanja od oko 12 sati, podlogu ostrugati pomoću rešetkastog strugača (RÖFIX Strugalica) radi postizanja ravne hrapave podloge. Na taj se način odstranjuju površinski film i omogućuje dobro prianjanje sljedećih slojeva maltera. Za vreme vezivanja treba osigurati dobre uslove sušenja i stvrdnjavanja (npr. prozračivanjem pomoću otvaranja svih otvora).

Nakon vremena vezivanja od najmanje jednog tjedna nanosi se završni malter RÖFIX CalceClima® Fino, dvoslojno, debljine nanosa svakog sloja od 1–2 mm. Prvi sloj maltera služi kao upijajući i izravnavajući sloj. Drugi sloj, nanesen „sveže u sveže“, služi za strukturiranje. Pri tome podloga mora biti uvek mat vlažna.

Krečne boje, kao npr. RÖFIX PE 819 SESCO mogu se koristiti za premazivanje u fresko-tehnici ili seccotehnici. Pri tome se boja nanosi četkom od prirodnih vlakana, izdašno, križnim pokretima, ravnomerno i s potpunim prekrivanjem podloge. Silikatne boje (kao npr. RÖFIX PE 225 Reno 1K) se na malter iz linije proizvoda RÖFIX CalceClima®, nanose tek nakon stajanja od najmanje 3 nedelje, korištenjem valjka za bojenje ili kista. Za optimalno funkcionisanje kompozicije sistema općenito treba koristiti paropropusne premaze.

Brošuru preuzmite ovde: