Pravilno gletovanje unutrašnjih zidova sa RÖFIX glet masama

Robusno strukturisane površine završnih maltera više nisu toliko aktuelne u modernoj stambenoj gradnji. Ne samo da su izgubile estetsku privlačnost, već se zbog krupne granulacije na njima često talože prljavština, naslage brojnih mikroorganizama i bakterija. Danas su glatke i ravne površine veoma tražene, a korišćenjem RÖFIX mineralnih i krečnih glet masa, moguće je postići posebno glatke površine uz minimalan napor. Proizvodi se brzo i lako ugrađuju, dobro očvršćavaju i savršeno prijanjaju na različite vrste podloga.

RÖFIX ima odgovarajuće rešenje za skoro svaku oblast primene: za velike površine u novim i starim zgradama, za suvu gradnju ili projekte sanacije.

Prilikom renoviranja starih dotrajalih zidova često nailazimo na zidne površine sa napuklinama, neravnim i oštećenim površinama. Da bi se uklonile neravnine i oštećenja na zidovima i pripremili da budu glatki i spremni za farbanje, zidove je potrebno gletovati. Ako postoje veće pukotine na zidovima, potrebno ih je sanirati sa RÖFIX Renostarom®i RÖFIX Renoplusom® za izravnavanje zidova. Nakon izravnavanja, zidovi se zaglađuju masom za gletovanje zidova.

Pravilno gletovanje unutrašnjih zidova: saveti i primena materijala

Priprema unutrašnjih zidova pre gletovanja

Priprema zidova za gletovanje je prva stvar koju treba uraditi pre samog procesa gletovanja. Sa starih i dotrajalih zidova potrebno je ukloniti postojeću farbu. Samo struganje se vrši pomoću metalnih špatula ili tzv. žirafa za brušenje zidova. Za razliku od gletovanja starih zidova, kod betonskih zidova, novog maltera, čvrstih površina koje nisu ispucale, stare slojeve nije potrebno skidati, već se na već staru podlogu može naneti nova glet masa. U slučaju da zidovi nisu čisti, potrebno ih je temeljno očistiti i ukloniti nečistoće. Prilikom čišćenja zidova možete koristiti čistu krpu ili četku i toplu vodu sa malo običnog sapuna.

RÖFIX predpremazi

Nakon što su zidovi očišćeni i osušeni, nanosi se predpremaz. Pre nanošenja predpremaza potrebno je sačekati 12 sati da se zidovi potpuno osuše. Sušenje zavisi i od vremenskih uslova (pogledati važeći tehnički list). Nanošenje predpremaza preporučuje se za stare i prašnjave podloge, jer je prijanjanje novog sloja slabije. Premazivanjem zidova predpremazom značajno se poboljšava veza između neujednačenog kvaliteta površine nastale sanacijom pukotina.

Predpremaz se koristi i za učvršćivanje starih maltera, odnosno nanošenjem predpremaza učvršćuje se veza između stare i nove podloge. Korišćenje predpremaza će takođe ujednačiti apsorpciju podloge i omogućiti ravnomerno nanošenje boje na površinu. Predpremaz se može nanositi ručno ili mašinski. Nanosi se ručno uz pomoć odgovarajućeg valjka ili četke. Ujednačeno mašinsko nanošenje vrši se uz pomoć odgovarajuće mašine za špricanje.

RÖFIX u svom asortimanu nudi sledeće predpremaze:

RÖFIX PP 301 HIDRO LF Hidrosol duboki predpremaz se koristi na starim malterima, starim premazima, knaufu i gips-kartonskim pločama, a RÖFIX  PP 315 BETONGRUND je predpremaz za boje na betonskim površinama i koristi se na istim.

Postoje predpremazi ​​koji se razblažuju vodom i predpremazi ​​koji se ne razblažuju vodom. RÖFIX PP 301 HIDRO LF Hidrosol dubinski predpremaz se može razblažiti vodom u odnosu 1:3 do 1:4, a RÖFIX PP 315 BETONGRUND predpremaz za boju na betonskim površinama se ne razređuje - samo ga treba mešati mikserom. Nakon nanošenja, prajmer se suši 12 sati, u zavisnosti od vremenskih uslova (pogledajte važeći tehnički list).

 

RÖFIX mineralne i krečne glet mase

Nakon čišćenja i premazivanja predpremazom  i sušenja, površine su spremne za gletovanje, ali pre toga treba izabrati odgovarajuću masu obzirom na vrstu površine koja se namerava zagladiti.

Glet mase se dele na mineralne i krečne. Mineralne glet mase su mase na bazi disperzionih veziva, najpogodnije su za gips kartonske ploče. Odlikuje ih bolja  prionjivost boje u poređenju sa krečnim glet masama. Krečne glet mase su mase na bazi kreča. Mogu biti praškaste i pastozne. Krečne glet mase se mnogo lakše bruse i stvaraju zdraviju i prijatniju mikroklimu prostora.

U RÖFIX asortimanu imamo gotove glet mase u kanti: RÖFIX CalceClima® Finish Dekor (5 kg i 25 kg), RÖFIX Finish Mineral Glet masa za ručnu i mašinsku ugradnju (25 kg) i RÖFIX CalceClima® Finish Classic u vreći (25 kg).

CalceClima® Finish Dekor i CalceClima® Finish Classic su krečne glet mase, a Finish Mineral je mineralna glet masa.

Priprema glet masa

Korak 1: Pre samog korišćenja glet mase, potrebno ju je pravilno pripremiti. Glet mase u kanti su gotove i spremne za upotrebu, dok je glet mase u vreći potrebno pripremiti. Glet masu u vreći RÖFIX CalceClima® Finish Classic zamešamo u posudi sa čistom vodom pomoću odgovarajućeg miksera (rotirajući ručni mikser). Prilikom mešanja glet mase, na vreću od 25 kg dodamo 10 litara vode (pogledajte važeći tehnički list). Mešamo dok se ne formira homogena masa. Nakon mešanja, ostavimo da sazri 10 minuta. Zatim je još jednom kratko promešamo i nakon toga glet masa je spremna za upotrebu i nanošenje.

Korak 2: Tek nakon što ste pripremili glet masu za nanošenje, možete početi sa gletovanjem. Gletovanje  podrazumeva premazivanje cele površine zida masom za gletovanje. Fina završna podloga za farbanje zida se stvara korišćenjem glet mase. Masu za gletovanje nanosimo ručno ili mašinski. Alat za gletovanje zidova se razlikuje da li glet masu nanosimo ručno ili mašinski. Prilikom ručnog gletovanja lopaticom nanosimo masu za gletovanje, zatim vršimo postupak gletovanja lopaticom ili gleterom. Kod mašinskog gletovanja masa za gletovanje se nanosi mašinom za nanošenje glet mase, odnosno šprica se mašinom za špricanje. Nakon toga se gleterom, tzv. leptirom zaglađuje. Gletovanje mora biti obavljeno sa dve ruke, odnosno u dva sloja. Za gips-kartonske ploče dovoljno je jedno nanošenje mase za gletovanje.

Postoje razlike u gletovanju na određenim podlogama. Za betonske površine, veće rupe se popravljaju sa RÖFIX Renostarom® ili RÖFIX Renoplusom®, u zavisnosti od veličine rupe. Nije potrebno impregnirati podlogu pre RÖFIX Renostara® i RÖFIX Renoplusa®. Nakon što su rupe i pukotine popravljene, za izravnavanje površina koriste se mase za gletovanje zidova. Kod knaufa glet mase ne koristimo za gletovanje spojeva, već samo kao završnu obradu, odnosno za zaglađivanje.

Prilikom nanošenja prvog sloja, glet masa mora biti nešto gušća. Njena gustina se određuje u zavisnosti od neravnina na zidovima. Veće neravnine zahtevaju deblji sloj mase za gletovanje, pa prema tome i masa za gletovanje treba da bude gušća. Glet masa treba da bude toliko gusta da ostane na gleteru. Pripremljena glet masa se nanosi u debljini od 2-3 mm velikim gleterom, tzv. leptirom. Nakon završetka nanošenja prvog sloja, važno je da se glet masa dobro osuši na zidu. Sušenje traje od 12 do 24 sata, u zavisnosti od vremenskih uslova. Kada se završi proces sušenja prvog sloja, nanosi se tzv druga ruka. Razlika između gletovanja prve i druge ruke je u tome što bi za drugu ruku masa za gletovanje trebalo da bude malo ređa (oko 10% ređa u odnosu na prvu). Ovako pripremljena glet masa je lakša za rad i brže se povlači, odnosno lakše se vezuje. Masa za gletovanje se nanosi drugom rukom u debljini od 1-3 mm. Nanošenjem drugog sloja mase za gletovanje popunjavaju se neravnine koje su ostale nakon prvog gletovanja. Sušenje drugog sloja traje od 12 do 24 sata u zavisnosti od vremenskih uslova.

Korak 3: Nakon zaglađivanja i sušenja površine se bruse ili šmirglaju finim brusnim papirom 150. Brušenje se vrši kružnim pokretima, čime se izravnavaju i uklanjaju sve izbočine i stvaraju ravne i glatke površine.

Korak 4: Ovako pripremljena podloga je spremna za nanošenje boje, boja se može naneti odmah nakon brušenja.

RÖFIX u svom asortimanu nudi tri glet mase: CalceClima® Finish Classic, CalceClima® Finish Dekor i Finish Mineral.

RÖFIX CALCECLIMA® FINISH CLASSIC Unutrašnja glet masa

 

Krečna masa za gletovanje za izradu  glatkih površina na osnovnim malterima unutrašnjih zidova. Za debljine do 3 mm. Masa za gletovanje se primenjuje na sve površine (beton, gips, gipsane ploče). Masa se može nanositi ručno ili mašinom za nanošenje glet mase.

Prednosti proizvoda:

 • Dobra obradivost
 • Mogućnost brušenja
 • Visoka paropropusnost

RÖFIX CALCECLIMA® FINISH DEKOR Fina pastozna krečna glet masa

 

Fabrički pripremljena tankoslojna masa za izravnavanje spremna za upotrebu. Univerzalna, prirodno bela masa za gletovanje i malterisanje na bazi kreča. Glet mase na bazi kreča imaju veliku prednost, mogu se nanositi na delimično vlažne površine kao što su beton ili malter. Koriste se u novogradnji kao i u procesima saniranja. Za unutrašnje zidove, plafone, betonske, gipsane i gipsane podloge. CalceClima® Finish Dekor se preporučuje investitorima koji žele građevinske materijale koji pogoduju stvaranju zdrave mikroklime prostora.

Prednosti proizvoda

 • Mogućnost brušenja
 • Univerzalna primena
 • Moguće toniranje prema krečnim bojama prema RÖFIX Ton karti Colordesign

RÖFIX FINISH MINERAL Glet masa za ručnu i mašinsku ugradnju

 

Fabrički pripremljena tankoslojna masa za gletovanje, spremna za upotrebu, na bazi disperzionih veziva. Univerzalna, prirodno bela mineralna masa za gletovanje unutrašnjih zidova i plafona na betonskim, malterisanim i gipsanim podlogama. Za izravnavanje plafona, montažnih elemenata i zidnih građevinskih panela, kao i za izravnavanje neravnih podložnih maltera.

Na podlogama od gipsanih ploča najpogodnije za postizanje kvaliteta podloge klase Q4 prema uputstvu BFS smernice br. 12.

Prednosti proizvoda

 • Nema štetnih emisija i rastvarača
 • Razblaživanje vodom, ne šteti okolini, nema intenzivnog mirisa
 • Odlična prionjivost
 • Univerzalna primena
 • Suvo brušenje
 • Paropropusna
 • Veoma fleksibilna za ugradnju
Alat

Kalkulator

OBRAČUN POTROŠNJE

Uz pomoć RÖFIX kalkulatora možete vrlo lako, u samo nekoliko koraka, izračunati potrošnju RÖFIX glet masa!