RÖFIX Estrisi

Estrisi stvaraju važnu osnovu za različite završne obloge na nosivoj podlozi. Oni i sami mogu biti korišćeni kao pod te osiguravaju visok kvalitet stanovanja. Ukoliko se ugrađuje podno grejanje, tada pravi estrih osigurava ravnomernu raspodelu temperature. Stoga je posebno važno da se ovom elementu konstrukcije, a pre svega njegovom kvalitetu i tehnici izvođenja i polaganja posveti posebna pažnja. Prilikom ugradnje traži se znanje, iskustvo, pažnja i zanatsko umeće, ali i materijali i sistemi budućnosti utiču na kasnije besprekorno funkcionisanje. S privrednog, ekološkog i biološkog stanovišta, estrisi su se s cementom i kalcijum-sulfatom, kao vezivnim sredstvom, afirmisali u odnosu na druge estrihe. 

U načelu se razlikuju sledeće vrste konstrukcija estriha:

Vezani estrih

Ovde estrih leži neposredno na neobrađenom betonu i sa njim je fizički povezan. Treba obratiti pažnju na to da se ispravno pripremi podloga!

Estrih na razdelnom sloju

Između neobrađenog betona i estriha nalazi se jedan sloj koji sprečava bilo kakav spoj između elemenata konstrukcije. U idealnom slučaju estrih klizi po dvoslojnoj foliji. To podrazumeva ravnu podlogu.

Estrih na izolacionom sloju

Estrih leži na foliji, a ona je na toplotnoizolacionoj ploči ili nasipnom materijalu za izjednačavanje nivoa.

Grejani estrih

Kod grejanih estriha se na toplotnu izolaciju instalira podno grejanje, a neposredno na njega se postavlja estrih.

Od pronalaska portland-cementa cementni je estrih najčešći način izvođenja estriha. Prednost je ta što su cementom vezani estrisi zbog svoje neosetljivosti na vlagu prikladni i za spoljašnji i unutrašnji prostor. Njih odlikuje izuzetno velika otpornost na smrzavanje te se mogu univerzalno primenjivati. RÖFIX cementni estrisi su
u fabrici gotovo zamešani suvi estrisi za maksimalne zahteve u pogledu kvaliteta prema standardu EN 13813. Cementni estrisi se isporučuju u silosima za gradilišta ili punjeni u vreće. Gotovo pripremljeni suvi materijal za estrih kao fabrička smesa garantuje besprekorni i konstantni kvalitet. Cementni estrih se primenjuje kao vezani estrih, kao estrih na razdelnom sloju, kao plivajući estrih na izolacionom sloju, kao grejani estrih, i kao estrih s padom.

Brzi estrih

Brzi estrisi se koriste onda, kada se, u najkraćem roku nakon postavljanja estriha, mora položiti neka obloga. Oni se često koriste kod gradilišta koja su limitirana terminima (kao npr. opremanje prodavnica, turistički objekti itd.). Osim toga, uz pomoć brzih estriha se brzo mogu izvesti različite popravke.

Tečni estrih na bazi kalcijum-sulfata

Tečni estrisi postaju sve omiljeniji. To je zbog toga što je za ugradnju tog estriha potrebno kraće vreme i što je on pre prohodan i opteretiv. On ekološki i biološki nije problematičan. Tečni estrisi su izuzetno prikladni kao grejani estrisi, budući da imaju optimalnu toplotnu provodljivost, sposobnost akumuliranja toplote i malo naprezanje. Uz pomoć modernih mašinskih sistema i zbog jednostavne obrade u „uspravnom hodu” sa ovom vrstom estriha se može postići visoki učinak ugradnje. RÖFIX CA/CT cementno-sulfatni tečni estrih objedinjuje prednosti obe vrste veziva, cementa i kalcijum-sulfata.

Prednosti na jednom mestu

  • Manje debljine estriha
  • Ranija prohodnost
  • Ranija zrelost za oblaganje zbog mogućnosti ranijeg zagrejavanja
  • Ne poprima koritast oblik i ne sleže uz ivice
  • Veliki učinak ugradnje
  • Nije problematičan u pogledu građevinske biologije
  • Optimalna provodljivost i akumuliranje toplote