Toolbox
Download-korpa (0)
Indeks proizvoda
Narodno pozorište u Subotici

RÖFIX sudelovao u obnovi Narodnog pozorišta u Subotici

 

Istorija pozorišta

Istorija pozorišnog života u Subotici vraća nas u 18. vek kad su, kako zapisi kazuju, postojala dva oblika pozorišnih igara: predstave odigravane u školama i one koje su priređivali nemački profesionalni glumci.

Pozorište je bilo veoma popularno u Subotici i ovaj grad stalno je pokretao postupak da Taliji podigne dostojan dom.

1853. na Roginu baru nasuta je zemlja (današnji Korzo), gradsko veće poverava izgradnju majstoru Škultetiju, a izgradnju unutrašnjeg dela preuzima Đerd Telepi, svestrani pozorišni umetnik.

Nova zgrada nikla je za godinu dana, ali na korintske stubove nije dospeo naziv pozorište već hotel Pešta, jer su grdaski oci mislili da je to isplativije, pola veka kasnije 1904. kada je zgrada obnavljana stavljen je natpis Gradsko pozorište, 1954. istaknut je današnji naziv Narodno pozorište-Népszínház.

Stanje fasade i plan renoviranja

Vanjska fasada pozorišta, s obzirom na svoj centralni položaj u Subotici, podložna je onečišćenju okoliša, što je u dužem vremenskom periodu uticalo na njezin izgled.

Ideja gradskih vlasti, bila je restaurirati pozorište ne dirajući u njegov izvorni oblik. To se trebalo uraditi uz pomoć proizvoda koji omogućuju restauraciju identičnu originalu.

Renoviranje

Cela RÖFIX paleta proizvoda za restauraterske radove dana je na korišćenje stručnom vodstvu za renoviranje pozorišta:

 

Testiranje receptura

Prije početka restauracije pozorišta, RÖFIX je morao da testira recepture svojih proizvoda u laboratoriju za zaštitu spomenika.

Proizvodi su se uspoređivali sa konkurentskim proizvodima, ali isto tako se provjeravala usklađenost karakteristika proizvoda sa popisima ureda za zaštitu spomenika i nacionalne baštine.

Testiranjem se ispostavilo da recepture proizvoda kao i njihova struktura odgovaraju visokim zahtevima struke s glavnim ciljem, a to je očuvanje istorijske jezgre Narodnog pozorišta u Subotici.

Zato je RÖFIX pravi naslov

Na kraju može samo da se zaključiti da RÖFIX nudi široku i učinkovitu paletu proizvoda za restauraterske radove.

Ti su proizvodi proizašli iz dugogodišnjeg iskustva u renoviranju u srednjoj, južnoj i jugoistočnoj Evropi.

Osim toga RÖFIX već godinama nudi kompetentnu saradnju kod restauracije i renoviranja istorijski važnih objekata.

RÖFIX svoje zadaće shvaća ozbiljno zato svojom stručnošću i potrebnim građevinskim materijalima prati projekte renoviranja i time doprinosi očuvanju kulturnih dobara za buduće generacije.

Povezane teme