Toolbox
Download-korpa (0)
Indeks proizvoda
SismaCalce

RÖFIX SismaCalce - Seizmičko prilagođavanje i termo-izolacija u jednom

 

Zašto RÖFIX SismaCalce sistem?

Značenje termo izolacije za energetsku učinkovitost zgrada je apsolutno neupitna.

Odgovarajućim sistemom može se, ne samo postići manja potrošnja energije za grejanje odnosno hlađenje, nego i ugodnost stanovanja.

I zaštita od zemljotresa je izuzetno aktualna tema koja mora odgovarati najstrožim kriterijumima sigurnosti od zemljotresa. 

Upravo zbog mnogobrojnih starih zgrada kojima je potrebna renovacija, antiseizmičke građevinske mere su od temeljnog značenja. 

Veliki rizik

Veliki dio zgrada ne pokazuje samo enormno veliku potrošnju energije, nego i strukturalna slaba mesta koja kod zemljotresa predstavljaju veliki rizik.

Odgovor i rešenje za oba problema inovativni je RÖFIX SismaCalce sistem. On se sastoji od kombinovanja RÖFIX Sisma sistema, za armirano ojačanje zidova, i od RÖFIXtermo-izolacionog sistema.

Zajedno, oni omogućavaju konstrukciju sigurnu od zemljotresa sa kompletnom termo-izolacijom.

SismaCalceImplementacija SismaCalce

Prednosti sistema

U samo jednom jedinom zahvatu značajno se poboljšavaju dve bitne karakteristike zgrade.

Antiseizmički sloj ojačanja sadržan u RÖFIX SismaCalce sistemu, sastoji se od RÖFIX SismaProtect anteseizmičke mrežice koja se primenjuje zajedno sa RÖFIX SismaCalce osnovnim malterom na NHL-bazi ili RÖFIX SismaDur osnovnim malterom.

Antiseizmička mrežica RÖFIX SismaProtect iz staklenih vlakana i specijalno sintetičko vlakno je 4-osna hibridna mrežica i odlikuje se visokom čvrstinom u svim pravcima uz istodobno maksimalnu čvrstinu na rasipanje seizmičke energije.

Stepenasto preuzimanje energije

To se događa zahvaljujući različitom sastavu vlakana koja stepenasto preuzimaju energiju oslobođenu zemljotresom.

Mrežica je apsolutno otporna na koroziju, praktična u rukovanju, možeda se kroji i savršeno se prilagođava podlozi.

Mrežica se obrađuje RÖFIX SismaCalce osnovnim malterom na NHL-bazi. Malter karakterizira visoka rastezljivost i nizak modul elastičnosti. 

Kod zahvata koji zahtijevaju još veću čvrstinu i usklađenost sa osobinama zidova može da se koristi  i RÖFIX SismaDur osnovni malter.

SismaCalce mrežica

Sačuvanje ljudskih života

Najviši cilj primene RÖFIX SismaCalce sistema su zidovi koji u slučaju katastrofe uzrokovane zemljotresom doprinose tome da sačuvaju ljudske živote.

Dakako da se na prvom mestu naravno uvek postavlja cilj da ljudi budu neozleđeni.

Zahvaljujući zajedničkom delovanju armiranog ojačanja i poboljšane rastezljivosti može da se onemogući deformacija kuće.

Pritom doduše nastaju pukotine i delomična oštećenja strukture, ali se može sprečiti kompletno urušavanje. 

 

450x280_Produkt_SismaCalce

Laboratorijski testovi kao potvrda učinkovitosti sistema

Laboratorijski testovi koji su sprovedeni u Institutu za zemljotresno inženjerstvo i inženjersku seizmologiju u Skopju (IZIIS) pokazali su evidentno rasipanje seizmičke energije, poboljšanu duktilnost i disperziju pritisnog opterećenja na zidove.

Zahvaljujući povećanoj rastezljivosti ojačanog probnog uzorka zida nastalo je mnoštvo pukotina, ipak nisu bila vidljiva nikakva veća oštećenja na određenim mestima. 

Oko 8 mm debeli sloj ojačanja kod RÖFIX SismaCalce sistema pokazuje vrlo dobro prianjanje i paropropusnost i idealno je podesan kao podloga za RÖFIX termo-izolacione sisteme.

Prednosti dodatnog zahvata

U odnosu prema tradicionalnim termo-izolacionim sistemima ovim malim dodatnim zahvatom omogućavaju se prednosti i u pogledu manje potrošnje energije te istodobno povećanju antiseizmičke sigurnost zgrada, a time i sigurnosti stanovnika.

I naposletku ovaj sistem će se pobrinuti da u slučaju zemljotresa na kući budu bitno manja oštećenja u odnosu na posledične štete na zgradama koje nisu sigurne u pogledu zemljotresa, što naravno smanjuje troškove eventualne obnove. 

Inovativni sistem koji kombinuje termo-izolacioni sistem sa armiranim ojačanjem strukture daje apsolutnu prednost u pogledu sigurnosti, uštede energije, kvaliteta stanovanja, te povećava vrednost nekretnine. 

Više informacija dostupno u novoj brošuri: