Toolbox
Download-korpa (0)
Indeks proizvoda
Ugradnja brzovezujućeg cementnog estriha 1 RÖFIX Estrih (glazura)

RÖFIX Estrih (glazura)

 

Važna osnova

Estrisi (glazure) stvaraju važnu osnovu za različite završne obloge na nosivoj podlozi. Oni i sami mogu biti korišteni kao pod i osiguravaju visoki kvalitet stanovanja.

Ukoliko se ugrađuje podno grijanje

Pravi estrih (glazura) osigurava ravnomernu raspodelu temperature. Zato je posebno važno da se ovom elementu konstrukcije, a pre svega njegovom kvalitetu i tehnici izvođenja i polaganja posveti posebna pažnja.

Prilikom ugradnje estriha se traži znanje, iskustvo, pažnja i obrtničko umeće, no i materijali i sistemi utiču na kasnije besprekorno funkcionisanje.

Najbolji estrih (glazura)

Sa gospodarskog, ekološkog i biološkog stajališta su se estrisi (glazure) sa cementom i kalcijum-sulfatom kao vezivom afirmisali u odnosu na druge estrihe (glazure).

Estrisi (glazure) se prema standardu EN 13813 dele na osnovi različitih veziva i podležu kontroli sukladnosti:

 

Vrste konstrukcija estriha (glazure)

Vezani estrih

Ovde estrih (glazura) leži neposredno na neobrađenom betonu i sa njim je fizički povezan. Glavnu pažnju bi trebalo posvetiti ispravnoj pripremi podloge!

 

Vezani estrih

Estrih (glazura) na razdelnom sloju

Između neobrađenog betona i estriha (glazura) nalazi se jedan sloj koji sprečava bilo kakav spoj između elemenata konstrukcije. U idealnom slučaju estrih  klizi po dvoslojnoj foliji. To pretpostavlja  ravnu podlogu. 

 

Estrih na razdijelnom sloju

Estrih (glazura) na izolacionom sloju

Estrih leži na foliji, a ona je na toplotno-izolacionoj ploči ili nasipnom materijalu za izjednačavanje nivoa.

 

Estrih na izolacionom sloju

Grejani estrih (glazura)

Kod grejanih estriha (glazura) se na toplotnu izolaciju instališe podno grejanje, a neposredno na njega se postavlja estrih (glazura).

 

Grijani estrih