Toolbox
Download-korpa (0)
Indeks proizvoda
450x280_News_Villa Klimt_IMG3764

Vila KLIMT u Beču

 

Upravo u „godini Gustava Klimta“, koja je na izmaku, grad Beč može se zaključiti,je sa posebnim građevinskim draguljem – novootvorenom, revitalizovanom „Klimtovom vilom“.

Ko je Gustav Klimt

Gustav Klimt (1862.-1918.), jedan od najvažnijih svetskih slikara i najpoznatiji predstavnik Bečke secesije, slavio bi 2012. godine svoj 150-ti rođendan. Tako je grad Beč stavio 2012. godinu pod geslo „Gustav Klimt i rođenje moderne u Beču“.

Klimtove slike, koje su poznate širom sveta, stekle su kultni status, a u međunarodnim  okvirima se prodaju po najvišim cenama.

Gde je on zapravo dovršio ova dela?

U Klimtovoj vili u Beču nalazi se atelje koju je ovaj umetnik koristio od kraja 1911. godine, pa do svoje smrti 1918. godine.

Na sadašnjoj adresi u Feldmühlgasse 11, Klimt je iznajmio jednu baštensku kuću, u kojoj je „rintao“ na svojim delima, kako je sam napisao.

Sama ta kuća imala je iza sebe bogatu istoriju, da bi sada a povodom „godine Gustava Klimta“ bila revitalizovana.

U njoj će se od oktobra prikazivati stalna izložba o Klimtovom ateljeu – koja će biti jedina izložba na nekome od njegovih bivših mesta stvaralačkog delovanja.

Posljednji atelje Gustava Klimta

Povodom „Dana spomenika“, generalno obnovljena Klimtova vila, koja se nalazi u gradskom okrugu Hietzing, postala je dostupna javnosti. Na dan otvaranja Klimtove vile, dugi redovi ljudi stvorili su se pred ovom novoobnovljenom baroknom zgradom.

Mnogi zainteresovani Bečani i turisti hteli su odmah da posete ovo mesto, koje im je ponovo postalo dostupno. Od tog trenutka, ova zgrada stoji na raspolaganju kao spomen-mesto za izložbe i manifestacije.

Pritom su te prostorije, koje je krasilo stvaralaštvo čuveno širom sveta, ponovno otkrivene tek 1998. godine.

Pažljivo dijagnostikovanje i rekonstrukcija istorije gradnje

„Klimt ovu više puta proširivanu i preuređivanu zgradu nikada nije video u ovome obliku“, naglašava dipl. ing. Oliver Schreiber, rukovodilac odseka za održavanje spomenika koji je zadužen za generalnu obnovu, i skreće pažnju na mali deo zgrade baštenskog ateljea, na mesto umetničkog stvaranja Gustava Klimta.

Osnovu za ovako opsežnu restauraciju činile su višegodišnje analize postojećih istorijskih izvora kao i detaljno restauratorsko dijagnostkovanje stanja zatečenog na licu mesta.

Pritom ne samo da je jednoznačno dokazano postojanje prethodne građevine, baštenske kuće sagrađene sredinom 19. veka, nego se uspelo prostorno ograničiti na tu baštensku kuću, koju je Gustav Klimt od kraja 1911. godine do 1915. godine, koristio kao atelje i stan, a od 1915. godine pa do svoje smrti 1918. godine kao atelje.

Ono što iznenađuje, jeste to da se atelje od 1918. godine u građevinskom smislu nije bitno promenio. Tako su na primer istorijske boje prostorija u prizemlju identifikovane i vremenski razvrstane.

Vila Klimt. Primjer Obnove Istorijske Gradnje | RÖFIXIzazov Odseku za održavanje spomenika bilo je sa jedne strane dočarati istorijski značaj Klimtova ateljea i s druge strane njegovu novobaroknu nadogradnju koja je usledila od 1922. godine.

Poseban dragulj predstavlja sa današnjeg gledišta sićušna sedeća kada, koja je pronađena na tavanu. „Iz toga se vidi da je Klimt uprkos novcu živeo vrlo skromno. On je hteo sebe savesti na ono bitno“, kaže gosp. Schreiber. Kako se ispostavilo, njegovi modeli za aktove koristili su tu kadu kao bide.

Opsežna restauracija i sanacija

 Dve glavne faze – vreme tokom kojeg je Klimt koristio baštensku kuću kao njena novobarokna  nadogradnja – izvođači radova su poslednjih meseci na izvrstan način restaurisali i obnovili.

Pritom se kao poseban izazov pokazalo razdvajanje ova dva stvaralačka smera. Sačuvane fotografije, koje detaljno dokumentuju stanje ateljea, bile su od velike pomoći tokom restauratorskih radova.

Prvi sprat adaptiran je funkcionalno, pri čemu su posebno istorijske prostorije koje gledaju na vrt restaurisane i sačuvane u svojoj prvobitnoj slici.

Isto tako, restaurisane su i impozantne spoljne stepenice koje vode u vrt. Ravni krov, koji je 1957. godine zamenjen kosim krovom, obnovljen je, zajedno sa balustradom u punoj dužini, u svom prvobitnom obliku.

Rezultat radova spolja sada je kvalitativno visokovredan primer takozvanog stila „Kavaljera s ružom“ iz dvadesetih godina, dok je unutrašnjost, poput inkluzije u jantaru, ponovno postala vidljiva: poslednji atelje Gustava Klimta.

Restauracija proizvodima kompanije RÖFIX za održavanje spomenika

Tokom dijagnostikovanja zatečenog stanja, na spoljnim i unutrašnjim površinama zatekli smo većim delom krečne maltere, koji su u epohama sanacije obrađivani i menjani vrstama maltera koji sadrže cement.

Veliki deo omalterisanih površina bio je u trošnom stanju, a sam malter bio je pun pukotina i rupa. U dogovoru sa Saveznim uredom za spomenike, za restauraciju i sanaciju unutrašnjih i spoljnih površina korištene su prirodne hidraulično-krečni malteri.

Ovu su malteri odabrani zbog svoje kompatibilnosti sa supstancom starih zidova i maltera. Glatke omalterisane površine u unutrašnjosti, koje su bile uobičajene u 19. veku, rekonstruisane su masom za gletovanje na bazi kreča.

Spoljne površine opremljene su hidraulično-krečnim finim malterom tipičnim za bečke novobarokne vile. Koloriti kako u unutrašnjosti, tako i u spoljnjem području, usledili su na mineralnoj silikatnoj bazi.

Fakti Klimt-Vila Beč

  • Graditelj: Burghauptmannschaft Österreich
  • Arhitekt: Prof. Eduard Neversal, Wien Denkmalpflegerische
  • Voditelj radova: Dipl.-Ing. Oliver L. Schreiber, Bundesdenkmalamt, Landeskonservatorat für Wien
  • Nadzorni organ: Dipl.-Ing. Mörtinger & Co.GmbH, Wien
  • Trenutni korisnik: Kuratorium für künstlerische und heilende Pädagogik,
  • Vrednost investicije: cca.  EUR 2 Mio.
  • Ukupna površina: cca. 1.000 m²
  • Vremenski period saniranja: 2010-2012

www.klimtvilla.at

Ugrađeni RÖFIX proizvodi

Unutrašnje površine

  Spoljnje površine